click me

raihana baby kurung

BannerFans.com

28 January 2012

power of visualization & image

ayat macam things to do with technology je kan....tapi tidak sama sekali...tajuk di atas adalah related dgn breastfeeding...

first off all, credit to my buddy fuzzy-ra yg throw her support for my BF journey..tq for the info also, dude..cuma i belum berkesempatan mau hadiri apa2 jenis meeting on BF ini... maklum kerja tak menentu masa..kalau hari off pula, i prefer menjaga anak2 berbanding minta tolong mama jagakan...bila sudah dua, agak sukar mau bergerak ke sana sini sendiri...

oh yer...back to the topic..i pernah cerita sblm ni tentang my milk production..tentang zikri yang demand more milk...but my production remain the same....tidak pun bertambah..malah berkurang ada (satu keadaan yg i tak mau akui sama sekali)....reverse psikologi di situ..

tapi selepas i menemui beberapa website yg pro-BF, i got back my determination...keazaman utk terus mem-BF baby...ya, i punya stok tak sebanyak mommy yg sampai kena beli deep freezer, but i'm proud of my self as a working nursing mom..bukan senang mau pumping, sebab ia sangat memakan masa anda.kalau sebelum ni anda spent masa 20 minit utk solat, sekarang sudah jadi 40 minit utk one session..trust me, kalau dapat boss jenis tak paham, maunya increment tak naik...apa lagi mau dapat promotion...hehehe

utk mommy2 di luar sana...just search 'working nursing mom'. u will found plenty of website yg cerita pasal topik ini....antaranya http://www.workandpump.com/....this website also featured links to other useful BF website...u won't regret it....sebagai hasilnya, i sudah boleh fokus semula kepada BF...

one thing yg mommy like me to know is the concept of milk production itself....sebab, i bukan macam mommy lain yg boleh dapat 10oz susu sekali pam....so, it crucial to me to get continuous support in order to BF my baby longer....next post, i will share the concept of milk production ok...sekarang saya boleh senyum gembira...

NOTA KAKI : Lalalalalalalala (nyanyi sambil senyum)..alhamdulillah.. :)

1 comment:

Fuzzy-ra said...

Bila masa pulak aku dude?? Lol

Support:
Find: jack newman. Kellymom. La Leche League.
Spend masa (weekend/off day) utk hadir talk/group chat. Usually blh bawa baby. Tak perlu risau nak tggl anak kat sapa. Blh juga invite LC (lactational consultant) ke rumah jika ada masalah & tidak mobile- Hubungi susuibu.com. Pilih pead yg ada sijil LC. Dengar cerita org boleh, percaya jgn. Diri sendiri empunya badan mesti buat kajian sendiri, kemudian buat keputusn. Ambil masa join support group di fb. Ada byk. Aku blh add mu kalu berminat. Tp pilih group yg ditubuh olh pro bf, bkn org2 biasa eg: persatuan ibu ibu comel mengandung- tahape hape.

Bahan bacaan: aku baca breastfeeding book, baby book by dr.sears. Nak pinjam boleh. Aku tag mu dkt bf document dari kelas bf mamalink.com.

Breast sgt unik. Selagi ada hisapan. Selagi itu ada susu. Breast tak perlu engorge utk menunjukkan susu yg byk. Wlpn rasa lembik, inshaAllah ia berkadaran dgn keperluan ank mu. Anak mu, anak aku, anak kakak kat opis mu, dok sama keperluan nya. Tengoklah sapa yg mencipta sistem ni??

ALLAHUAKBAR!!

Jgn terlalu fikir tak cukup. Sbb milk production starts in your MIND - BBB = brain, breast, baby.

InshaAllah :-))

P/s: last meet up wth christine choong (LC) mamalink.com, 9 feb. Roger kalu berminat.